Type O ”Jægeren”

  • Kødspiser
  • Stærkt fordøjelsessystem
  • Overaktivt immunsystem
  • Intolerant overfor ændringer i kost og miljø
  • Tackler bedst stress med intens fysisk aktivitet
  • Kræver et effektivt stofskifte for at holde sig slank og energisk

Peter D’Adamo skriver følgende om O-typer:
O-typer trives med intens fysisk motion og på en kost bestående af animalsk protein. Hos enhver O-type ligger erindringen om den fjerne fortid solidt forankret i mave-tarm-kanalen. Den proteinrige kost som var hverdag i jæger og samler-samfundet, og de enorme fysiske krav, der blev stillet til systemet hos de tidlige O-typer, har sikkert betydet, at flertallet af de forhistoriske mennesker gik rundt i en mild, men permanent tilstand af ketose - en tilstand, hvor kroppens stofskifte er forhøjet.

Ketose forårsages af en proteinrig og fedtholdig kost med kun ganske få kulhydrater. Kroppen omsætter protein og fedt til ketoner, som indtræder i stedet for sukkerstoffer i et forsøg på at opretholde et stabilt blodsukkerniveau. Kombination af ketose, kaloriemangel og uafbrudt fysisk aktivitet er den perfekte opskrift på en mager og dødsensfarlig jæger – nøglen til menneskets overlevelse.

Kostanbefalinger i dag fraråder generelt indtagelse af store mængder animalske proteiner, fordi mættede fedtsyrer har vist sig at være en risikofaktor i udviklingen af hjerte-kar-sygdomme og kræft. Og det er da også rigtigt at hovedparten af det kød der fortæres i dag, har et meget højt fedtindhold og er forurenet af et uhæmmet brug af hormoner og antibiotika. ”Du er hvad du spiser” får hurtigt en ildevarslende betydning når vi taler om nutidens kødvarer.

Heldigvis bliver økologisk kød og kød fra fritgående dyr stadig mere udbredt. For at opnå den fulde effekt af O-type-kosten kræver det at man spiser magert og kemikaliefrit kød, fjerkræ og fisk.
O-typen finder ikke mælke- og kornprodukter helt så brugervenlige som de fleste andre blodtyper, fordi deres fordøjelsessystem stadig ikke har vænnet sig fuldkommen til dem. Man behøver jo ikke jage og nedlægge en skål mel eller et glas mælk! Den slags blev først hovednæringsmidler i menneskets kost på et langt senere tidspunkt i udviklingshistorien.

 Type A "Jordbrugeren"

  • Høster, hvad han sår.
  • Sensitivt fordøjelsessystem.
  • Tolerant immunsystem.
  • Tilpasser sig godt til de ernærings- og miljømæssige betingelser i et fastboende miljø.
  • Håndterer stress bedst gennem beroligende handling.
  • Kræver vegetarisk kost for at holde sig slank og produktiv.

Peter D’Adamo skriver følgende om A-typer:
”A-typer blomstrer på vegetarkost, en arv efter deres mere fastboende og mindre krigerske bondeforfædre. Hvis du er en A-type, som i øjeblikket indtager mad, som indeholder en del kød, kan du finde det udfordrende at skifte til en diæt, der indeholder mere sojaprotein, korn og grøntsager.

Ligeledes kan det muligvis være svært at undgå færdigforarbejdede og forædlede fødevarer siden vores civiliserede kost i stigende grad består af mere og mere af giftstoffer indpakket i indbydende emballage. Men det er især vigtigt for den sarte A-type at få føden i en så naturlig tilstand som muligt. Frisk, ren, økologisk og primært vegetarisk.

Jeg kan ikke præcisere nok, hvor stor betydning denne kostændring kan have for A-typens sensitive immunsystem. Type A er biologisk disponeret for hjerte-kar- sygdomme, kræft og diabetes. Med andre ord er de dine risikofaktorer, men de behøver ikke være din skæbne.

Hvis du følger denne kost kan du virkelig styrke dit immunsystem og dermed muligvis stoppe udviklingen af livstruende sygdomme. Et positivt aspekt af din genetiske arv er din evne til at udnytte det bedste naturen kan tilbyde. Det vil være en udfordring for dig at genlære alt det som dit blod allerede ved”.

Type B “Nomaden”

  • Afbalanceret
  • Stærkt immunsystem
  • Tolerant Mave-tarm-kanal • Tåler en fleksibel kost
  • Tolererer mejeriprodukter
  • Håndterer stress bedst gennem kreativ handling
  • Har behov for en balance mellem fysisk og mental aktivitet

 Peter D’Adamo skriver følgende om dig som B-type:

O-typen og A-typen ser på mange måder ud til at være diamentrale modsætninger. B-typen beskrives bedst som en idiosynkratisk blanding – med ganske særegne og til tiden kamelæonlignende egenskaber.

På mange punkter minder B-typen så meget om O-typen, at man skulle tro de to var nært beslægtede. Men så, pludseligt og uden varsel, antager B-typen en fuldkommen fremmed form – en form som skiller blodtypen ud fra alle andre. Man kan måske sige at B-typen repræsenterer en sofistikeret finjustering i den evolutionære udvikling: nemlig forsøget på at forene forskelligartede folkeslag og kulturer.

I det store og hele kan den hårdføre og årvågne B-type som regel modstå mange af den moderne verdens mest udbredte og alvorligste sygdomme, såsom hjerte/karsygdomme og kræft. Og selv når du alligevel rammes af disse sygdomme, er overlevelsesraten højere end gennemsnittet. Men samtidig gør B-typens lidt atypiske egenskaber dig mere modtagelig for sjældnere immunsystems-defekter som dissemineret sklerose, lupus og kronisk træthedssyndrom.

Min erfaring er, at B-typer som nøje følger den anbefalede kost, i mange tilfælde kan undgå at blive ramt af alvorlige sygdomme og leve et langt liv med et godt helbred.

B-type-kosten er afbalanceret og nærende og omfatter mange forskellige fødevarer. Med min fars ord repræsenterer den ”det bedste som både dyre- og planteriget har at byde på”.

 

Type AB “Den gådefulde”

  • Nylig sammensmeltning af A og B
  • Reagerer som en kamæleon på miljømæssige og kostmæssige forhold
  • Sensitiv mave-tarm-kanal
  • Alt for tolerant immunsystem
  • Responderer bedst på stress gennem åndelig aktivitet, fysisk kraft og kreativ energi
  • Et evolutionært mysterie

Peter D’Adamo skriver følgende om dig som AB-type:
Blodtype AB er mindre end tusind år gammel, sjælden (2-5% af verdens befolkning) og biologisk kompleks. Den kan ikke umiddelbart indpasses i nogen af de øvrige kategorier. De to forskellige antigener gør at AB-typen sommetider minder om A, sommetider om B, og sommetider om en fusion mellem de to – nærmest som en blodtype-kentaur.

Disse flersidede egenskaber kan både være positive og negative, alt afhængig af omstændighederne, så AB-type-kosten kræver, at du studerer fødevarelisterne med omhu og gør dig bekendt med såvel A-typens som B-typens kost for derigennem at få en større forståelse af de parametre, der gør sig gældende for din egen kost.

Grundlæggende kan man sige at fødevarer som ikke er egnede for A- eller B-typen, sandsynligvis heller ikke er egnede for AB-typen – selvom der er visse undtagelser. Panhæmagglutininer, dvs. lektiner, som virker sammenklumpende på alle blodtyper, forårsager tilsyneladende ikke en helt så kraftig reaktion hos AB-typer, muligvis fordi lektinernes virkning svækkes af det dobbelte sæt A- og B-antistoffer. Tomater er et glimrende eksempel. A-typer og B-typer kan ikke tåle lektinerne, hvorimod du kan spise tomater uden nogen synlig påvirkning.
AB-typer er ofte stærkere og mere aktive end de mere stillesiddende og stationære A-typer. Denne ekstra livsgnist skyldes muligvis, at de i deres genetiske hukommelse stadig har relativt nylige levn af deres B-type-forfædre fra stepperne.